...size matters...

Att införskaffa sig ett par skor i Indien borde vara plätt-lätt.  Det vimlar nämligen av skoaffärer i detta land.  Varenda marknad har skoaffärer, varenda shoppingmall har skoaffärer. Många. Ofta vägg-i-vägg.

Affärer med blandade skor, sådana med enbart sportiga skodon, många med bling-blingsandaletter, med eller utan skyhöga klackar. Klackers kallar jag sådana. Sådana jag inte kan gå i, egentligen, men stolpar omkring i ändå. För att det är roligt. Och vackert. Fast om sanningen ska fram kallar jag alla slags skor med en klack överstigande 5 cm för klackers. Och om sanningen ska  ändå mera fram så går jag inte omkring i sådana så värst ofta. Dessutom kan jag faktiskt gå i dem. Ty jag har tränat. Platta sandaler, ofta i flip-flopmodell är det inte heller ont om.

Alla material är tillåtna, färger likaså.

Herrskor i äkta läderliknande plast, gärna med lång, uppåtpekande tå. Av någon anledning kallar jag dom ”swing-pjattskor”, fråga mig inte varför ty på den frågan har jag inget svar. Fula är dom hur som helst. Tycker jag men tydligen inte alla de, framförallt unga, indiska män som gärna sprätter omkring i sådana.

Kycklinggula ballerinaskor i alldeles förnämligt skinande plast är inte heller ovanligt. Sådana äger jag. Inte, vad trodde ni egentligen?

Den helt platta varianten, i modell flip-flop d v s där stortån har en alldeles egen liten avdelning av skon är nog den vanligaste varianten bland alla av kvinnligt kön i Häjkon-Bäjkonland. I plast. Eller gummi. Men också väldigt många tillverkas av läder, kamelläder. Ofta vackert, färgglatt och fantasifullt broderade på ”remmarna”. På vintern blir det kallt, åtminstone i norra delen av subkontinenten. Då tarvas det strumpor. Många miljoner strumpor behövs. Som helst ska passa till det kanske enda par skor den kvinnan äger, nämligen den med rem som separerar stortån från de övriga. Någon tänkte till och startade en tillverkning av ”stortåstrumpor”. Hudfärgade. Endast.  Så då sätter den indiska kvinnan på sig ett par hudfärgade strumpor, lite korviga, med separat stortåavdelning. Det är nästan fulare än ”pjatt-skorna”. Men bara nästan.

 Som sagt, gott om skor är det.

Däremot är det ont om fotbeklädnader i storlek som passar eder lyxfru i Indialand.  Storlek 41. Jajamensan, här stås det stadigt (och brett) på jorden. Med båda fötterna. Om jag inte är upptagen av någon yogapose förstås för då blir på än den ena än den andra fossingen. Nu är det här med siffror och sånt inte så himla noga bland invånarna, inte bland skoförsäljarna i alla fall.

”Do you have this shoe in size european 41?”, sa jag och höll fram en helt beige sko av rundad pumpsmodell med kilklack. ”Yes maám”, sa han, ty det är nästan helt utan undantag en han som jobbar i skoaffären.  Efter en liten stunds väntan kommer mina skor. I storlek 40.  (Gick på storlekstricket många, många gånger innan jag lärde mig att alltid kolla undertill innan jag försökte trycka ner mina 41-or i något annat än just min egna size). När jag påpekar att nollan ska vara en 1 säger han ”but very big forty, very flexible, you try please”. Så då gör jag det.

För-sjuhundrafemtiondegången-och –fast-jag-vet-att-de-inte-passar-för-de-gör-de-aldrig.  Och det gör de ju inte, inte denna gången heller. Då kommer han med ett annat par skor som visserligen är i rätt storlek men som för övrigt inte stämmer, varken med färg, form eller klackvariant…

En annan gång är det en 9-årig svensk tjej som vill prova skor. Då kan det vara lite svårt med engelskan; både att förstå den indiska varianten med alla dess uttalstrick och att själv kunna alla ord för om de känns sköna, klämmer i tårna eller är på tok för stora. Hon sitter på en låg bänk. Jag frågar om dom har en sådan där mät-mojäng; ”you know, for measuring the feet?” ”No, maám, sorry no have”. Men kan det verkligen vara möjligt undrar jag. Han vidhöll att, tyvärr, det hade dom inte. Vis och erfaren som jag blivit vände jag mig till en annan av alla de andra swinpjatt-sko försedda affärsbiträdena och ställde exakt samma fråga. Och, voila, under bänken som Saga satt på trollade han fram en precis sådan mojäng som jag nyss fått nekande svar på om de hade.

Härom veckan var jag med Fanny och Erik i en skoaffär på Lajpat Nagar. Fanny var sugen på att köpa ett par herrskor, i skinnvarianten; inte plastditot. Utan ”swing-pjatt” tå. Hör och häpna; rätt storlek langade fram utan vidare mankemang och tricks. Nu var ju Filifjonkan barfota i sina broderade kamelskinns flippisar och efterfrågade en provstrumpa. Stor förvirring utbröt. En vad? När hon tålmodigt förklarat vad hon menade försvann han en stund. Kom så tillbaks, med en plastpåse i handen. Onekligen uppfinningsrikt men inte riktigt rätt. 75% rätt kan man kanske säga.  När hon skakade på huvudet och vägrade prova skon med plastpåse på foten försvann han en liten stund igen. Dök upp efter någon minut, med en strumpa i handen. Dock var han nu själv barfota i sina skor. I alla fall på ena foten. Det blev affär av. Fanny blev lycklig ägarinna till ett par svarta, snygga herrskor. Plast- och swingpjattfria. Barfotaprovade.

Ungefär så här går det till, vilken skoaffär man än vågar sig in i . Jag skriver vågar för det är nämligen, enligt mitt tycke i alla fall, en modig bedrift att kliva in i en sådan butik. Ofta jobbar det en 7-8 killar/unga män där inne. Plus de 2 som står i kassan. Inte att förglömma de 3-4 stackare som befinner sig på lagret. Vindslagret närmare bestämt. Ett hål i taket, dit affärsbiträdet skriker upp maáms beställning. Plötsligt kommer ett par skor svischande ner genom hålet, ett annat par kastas upp och, antar jag, sorteras in i ledet i väntan på nästa provning. Mikrosekunden efter man har klivit in har man en grabb troget ståendes bredvid sig. De andra cirklar runtomkring, beredda att gripa in, hjälpa till, ta över… Grabben bredvid vill gärna hjälpa en att välja, vill gärna tala om att varje storlek, varje modell, varendaste sko är ”very comfortable, your size maám, maybe this, maybe this one..” Tittar jag på en blå så pekar han på en orange, och en brun. Håller jag en liten ljusrosa sandal i handen föreslår han en svart, och en i grön plast med små färgglada bollar som dekoration.

Att handla skor i Indien borde vara plätt-lätt, för skor finns det gott om.  Ett paradis för en skoälskare som mig. Det är inte där skon klämmer, om vi talar bildligt. För eder lyxfru i Indialand är det mer bokstavligt; de flesta skor klämmer. Även om det är en very flexible, very big  size 40. Så oavsett vad alla sexologer och terapeuter säger så spelar faktiskt stoleken roll.

Huvudrollen.

Nimbu pani på er/ Titti -the shoe-must go-on- Sahlberg


Kommentarer
Postat av: Agneta

Jag känner ingen som skulle kunna skriva så roligt (och sant) om att köpa skor. Jag kan informera dig om att i Las Palmas på Kanarieöarna får man också en plastpåse när man inte vill prova skor barfota.
Kram från Plazter

2013-04-03 @ 10:28:37
Postat av: Gunnel

Tack för att du delar med dej så bra och roligt Titti!
Skrattar gott och känner igen mej precis. Kram

2013-04-03 @ 22:24:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0